3 tips fra lærerne: Slik øver dere på lesingen i sommerferien

_MG_3626.jpg

Om du vil begynne å forberede barna til skolestart, eller bare vedlikeholde det de allerede har lært av lesing og skriving - her er tipsene fra lærerne på hvordan dere får inn litt lesetrening i sommerferien!

1. Små hverdagsoppgaver
Det er ikke forventet at barna skal kunne skrive eller lese før de begynner på skolen. Samtidig er de veldig lærevillige i denne alderen, så man kan gjerne begynne å snike inn litt hverdagsoppgaver i sommerferien. Les i hverdagen, overalt. Ikke gjør det til en lesetreningsprestasjon, men noe gøy uten krav. Lek for eksempel med bokstavkjeks, titt på melkekartongen, og let etter bokstaver og ord rundt om.

2. Koselige lesestunder
Lesestunder er også fint i denne alderen, og ikke minst er det en viktig ingrediens i utviklingen av ordforråd og lese- og skriveferdigheter. Les for barna og med barna, eller la dem høre på lydbok hjemme, på ferien, og i bilen. Hvor som helst og når som helst.  

3. Finn noe barnet synes er interessant
Engasjer deg i å finne lesestoff som barnet interesserer seg for og som dere kan snakke om sammen. Liker de for eksempel fisking, så les og snakk om fisker. Hvis det er vanskelig å finne bøker som barnet liker kan man dra på biblioteket sammen. Det er moro for barnet, og man får god hjelp av bibliotekarene. Finnes det ingen interesse er det viktig å ikke tvinge barnet. Prøv heller å dra nytte av alle mediene vi har i dag. Kanskje blir det mer spennende for barnet om man finner en video på YouTube, eller gir de et spill på nettbrettet eller telefonen.

Tipsene kommer fra spesialpedagogene Anna Wassenius og Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Les også “5 tips: Slik skaper dere en lærerik sommerferie”