3 tips fra lærerne: Slik øver dere på lesing i sommer

_MG_3626.jpg

Vil du begynne å forberede barna til skolestart, eller vedlikeholde det de allerede har lært i løpet av skoleåret? Her er lærernes tips til enkle måter å trene på lesing hjemme eller på ferie i sommer!

Tipsene kommer fra spesialpedagogene Anna Wassenius og Ingrid Somdal-Åmodt Vinje:

1. Små hverdagsoppgaver
Det er ikke forventet at barna skal kunne skrive eller lese før de begynner på skolen. Samtidig er de veldig lærevillige i denne alderen, så man kan gjerne begynne å snike inn litt hverdagsoppgaver i sommerferien. Les i hverdagen, overalt. Ikke gjør det til en lesetreningsprestasjon, men noe gøy uten krav. Lek for eksempel med bokstavkjeks, titt på melkekartongen, og let etter bokstaver og ord rundt om.

2. Koselige lesestunder
Lesestunder er også fint i denne alderen, og ikke minst er det en viktig ingrediens i utviklingen av ordforråd og lese- og skriveferdigheter. Les for barna og med barna, eller la dem høre på lydbok hjemme, på ferien, og i bilen. Hvor som helst og når som helst.  

3. Finn noe barnet synes er interessant
Engasjer deg i å finne lesestoff som barna interesserer seg for og som dere kan snakke om sammen. Liker de for eksempel fisking, så les og snakk om fisker. Hvis det er vanskelig å finne bøker som barnet ditt liker kan dere dra på biblioteket sammen. Det kan være en spennende utflukt, og man får god hjelp av bibliotekarene. Finnes det likevel ingen interesse er det viktig å ikke tvinge barnet. Prøv heller å dra nytte av alle mediene vi har i dag. Kanskje blir det mer spennende for barnet om man finner en video på YouTube, eller gir de et spill på nettbrettet eller telefonen?

Les også “5 tips: Slik skaper dere en lærerik sommerferie”