5 tips til en lærerik sommer med barna

edward-cisneros-415590-unsplash-4.jpg

Sommeren er en fantastisk tid for aktiviteter sammen med familien som kan være både lekne og lærerike. Uansett vær eller hvor dere befinner dere i ferien - på biltur eller på stranda - finnes det utallige muligheter for gøyal læring. Vi har samlet fem inspirerende tips som barna vil elske!

1. La barna lære om hvordan planter suger til seg vann i et spennende eksperiment! Ved å sette en hvit blomst i et glass vann med konditorfarge vil barna kunne observere hvordan plantene trekker til seg vannet etter hvert som bladene skifter farge. Slik går du frem:
- Bland noen dråper flytende konditorfarge i et glass vann.
- Rør godt.
- Sett de hvite blomstene i vannet - gå gjerne ut og plukk de selv.
- Bare etter noen timer kan man se at fargen begynner å forandre seg! La de gjerne stå over natten.
Man kan også eksperimentere med å kutte stilken i to på langs og sette hver del i forskjellig farget vann. Hva tror barna vil skje da?

2. Med ferie følger gjerne lengre reiser i bil, på fly eller tog. Lesespillet Poio er anbefalt av Statped som god og lærerik underholdning for barna, og kanskje knekker de lesekoden i baksetet av bilen i sommer! En annen idé for bokstavlæring er å ta med bokstavkjeks på reisen. Vis barna formen på bokstaven, og spør om de kan kjenne den igjen noe sted -  for eksempel på veiskilt eller i et magasin dere har med. Når de har funnet bokstaven får de kjeksen i premie!

3. I lesespillet Poio finnes det små figurer ("leslinger") som spiser bokstaver. Otto spiser O, Iris spiser I, og så videre. Du og ditt barn kan leke at dere går på jakt etter deres egen forbokstav. Finn ting rundt omkring dere som inneholder bokstavene, og lat som at dere spiser de. F. eks.: Ole kan spise sOfaen, Osten, blOmstene. Vilde kan spise Vasen, serViettene, tVen. 

jelleke-vanooteghem-362320-unsplash-3.jpg

4. På stranden eller i parken kan man samle skjell, steiner, kongler osv. og bruke dem som penger når dere leker butikk. Finn sammen ut hva som skal selges i butikken, er det kanskje et sand-bakeri? Man kan øke vanskelighetsgraden ved å gi "pengene" ulike verdier, kanskje steinen har samme verdi som fem kongler. 

5. Har dere mange ledige dager hjemme og vil sette i gang et større prosjekt? Bygg et dukkehus eller en hytte sammen med barna, av tre eller kartong. La barna være med å måle opp i cm/meter, sette sammen de forskjellige delene, og spille på romfølelsen i designprosessen. Et mindre, men like morsomt, prosjekt er å lage en fuglekasse.