Slik gjorde mamma Dolores og Bibbi (6) lesetreningen til kvalitetstid

Tobarnsmor Dolores vet, som de fleste andre foreldre, at leseopplæringen ikke alltid er enkel, hverken for barna eller foreldrene. Men sammen med sin 6-årige datter, Bibbi, har de funnet måten å gjøre puggingen om til en koselig aktivitet sammen.

Bibbi er et av de første barna som har lært å lese med den svenske versjonen av lesespillet Poio. I dag får hun en overraskelse.

"Når man holder på med lesetreningen kan det ofte oppstå frustrasjon for barna, selvfølgelig, men også for de voksne. Iblant hjelper man kanskje til litt for mye, siden man så gjerne vil at de skal forstå. Som forelder er det ikke alltid man føler at man strekker til heller," forteller Dolores.

Hjelpen fant de i lesespillet Poio. De har brukt Poio hjemme i snart to måneder, allerede før Bibbis skolestart til høsten. Selv om det er Bibbi som spiller pleier Dolores å sitte sammen med henne, og titte og lytte til at datteren forteller om hva hun gjør i spillet. Og i stedet for at lesetreningen er et frustrasjonsmoment har det blitt til fine stunder sammen. Kvalitetstid for mor og datter, til og med.

"Bibbi synes det er kjempegøy å lære å lese med Poio. I steden for at jeg må mase om at vi må øve, tar Poio noe av ansvaret bort fra meg. Siden det er et spill drar det henne hele tiden videre, slik at jeg heller kan ta del i leken med henne. Det er jo virkelig den store fordelen med Poio! Og når jeg har mye å gjøre i hjemmet kan jeg gi henne Poio, så kan jeg høre hva hun holder på med mens jeg gjør mitt, og på den måten fortsatt ta del."

Ved å kunne ta del i lesereisen på denne måten har det blitt lettere for Dolores å følge med på datterens utvikling. Hun kan forstå hvor Bibbi har vanskeligheter, hva som interesserer henne, og hvor hennes lyst til å lære ligger.

Da de først skulle begynne å bruke Poio trodde ikke Dolores det ville vekke slik lyst hos Bibbi.

"Jeg var kanskje redd for at det skulle være et litt kjedelig spill, som mange andre, men tvert om! Det vekket leselysten hos Bibbi med en gang. Det gikk mye fortere enn jeg hadde trodd. Hun har fått en helt annen interesse og nysgjerrighet for lesing, og prøver å kjenne igjen ord og bokstaver rundt seg hele tiden."

Mens mor har fulgt Bibbi på lesereisen har hun observert datteren gå fra å "bare spille et spill" til å få aha-opplevelsen når hun plutselig har lært seg å lese et ord.

"Barna synes jo det er gøy å spille spill. Med Poio så vet man hva de gjør foran skjermen, og man vet at de lærer noe bra."

Dolores avslutter med å fortelle at hun absolutt anbefaler spillet til andre foreldre.
"Det er virkelig et genialt produkt! Det gir deg nøkkelen til leseverdenen på en leken måte. Så verdifullt!”

_MG_3632.jpg