God Morgen Norge: Denne appen hjelper barn å lære å lese

«Mannen bak suksessappen hadde en helt spesiell grunn til å utvikle appen som gjør lesetreningen til en lek,» sier programleder Desta Marie Beeder i det hun introduserer Daniel Senn inn på God Morgen Norge mandag morgen. Han er pappaen, pedagogen og gründeren bak Poio. 

Det som for noen år siden kun var et papirspill, skapt av en far og hans to sønner på et kjøkkenbord, er i dag blitt et digitalt verktøy som har hjulpet over 100.000 skandinaviske barn med å knekke lesekoden.

Se intervjuet på God Morgen Norge fra mandag 27. mai her, eller se hele sendingen her.

Daniel Senn (t.h.) forteller programleder Desta Marie Beeder om lesespillet Poio.  (Foto: God Morgen Norge / TV2)

Daniel Senn (t.h.) forteller programleder Desta Marie Beeder om lesespillet Poio.
(Foto: God Morgen Norge / TV2)

Drømmen om å gjøre lesetrening gøy

Det hele startet da Daniels yngste sønn ble født med sterkt nedsatt hørsel, noe som betød at han ville trenge ekstra med mengdetrening når han omsider skulle lære å lese. Samtidig fryktet Daniel det ekspertene fortalte han: at å prakke en masse trening på et barn kan gjøre vondt verre, og resultere i negative læringsspiraler. Derfor ble det viktig å finne metoder som gjorde mengdetreningen morsommere.

«Min drøm, fra den dagen av, har vært å gjøre introduksjonen til lesing til noe gøyalt, hvor barna bygger selvtillit og troen på seg selv,» forteller Daniel til God Morgen Norge’s Desta.
Hun poengterer at 100.000 barn viser at dette er et behov som andre foreldre også har, og spør Daniel om hvor tidlig man burde begynne å øve på lesing med barna. 

«Det er heller hvordan man begynner lesetrening som er viktig. Hvis man begynner med å gjøre det på barnas premisser, slik at barna føler at det er de som styrer prosessen, så kan man ta det veldig tidlig,» mener Daniel, og legger til at man må huske på at alle barn er forskjellige og bruker forskjellig mengde tid på å lære å lese. 

Poio som sommeraktivitet

I sendingen til God Morgen Norge drar også Desta frem Poio som en sommeraktivitet man kan legge opp til, og det med god grunn. 

Mange barn begynner på skolen til høsten, eller trenger å trene litt mer på det de har lært i løpet av året. Tilbakemeldingene fra foreldre som har introdusert barna sine for Poio er overveldende. Både dem som har startet tidlig, og dem som har barn som har strevet og trengt en ny start, har vist seg å dra veldig god nytte av lesespillet. 

Siden Poio er enkelt å ta med seg som underholdning underveis, kan det hende barnet ditt knekker lesekoden i bilen på vei til feriedestinasjonen i år. 

Daniel Senn er pappaen, pedagogen og gründeren bak lesespillet Poio.  (Foto: God Morgen Norge / TV2)

Daniel Senn er pappaen, pedagogen og gründeren bak lesespillet Poio.
(Foto: God Morgen Norge / TV2)

Kan hjelpe millioner av barn over hele verden
Den engelske versjonen av Poio slippes i juni i år. Alle norske familier som har Poio vil få denne versjonen gratis, slik at barna kan bruke lesespillet til å øve på engelske ord og uttale også. 

«Det er en hyggelig gest å kunne gi tilbake til alle de familiene som tross alt har hjulpet oss å gjøre produkt vårt så bra som det er i dag!» Sier Daniel. 

Nå som Poio har gått sammen med det globale selskapet Kahoot!, vil lesespillet også kunne tas videre ut i verden, og oversettes til enda flere språk etter hvert.
«Det har jo vært et mål for meg… hvor mange barn kan vi hjelpe? Sammen med Kahoot! så kan vi hjelpe millioner av barn," sier Daniel.