3 tips fra pedagogen: Slik forbereder du barna til skolestart i sommer

Sommeren er her, og det betyr at det går fort mot tiden da mange barn skal begynne på et helt nytt kapittel i livet. Noen gleder seg veldig til skolestart, andre gruer seg og synes det er skummelt. Alle barn er forskjellige, og det kan være vanskelig som forelder å vite hvordan man skal forberede dem på best mulig måte. Derfor har vi snakket med spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje for å få noen tips.

_MG_2316.jpg

Tips 1: Fokuser på de sosiale ferdigheter først

Det er ikke forventet at barnet skal kunne skrive, lese eller regne når de starter på skolen. Selvfølgelig er det helt i orden om man ønsker å starte med litt lesetrening som kan gjøre at læringen på skolen blir litt mindre utfordrende, men Ingrid tipser om at det viktigste likevel er å fokusere på de sosiale ferdighetene.

«Sosiale ferdigheter kan det være greit å snakke litt om og trene på. Å kunne kle på seg selv, gå på do alene, stå i kø, og vente på tur, gjør overgangen fra barnehage til skole mye enklere.»

 

Tips 2: Kommunikasjon og forståelse er nøkkelen

Enten barnet gleder eller gruer seg til å begynne på skolen er god kommunikasjon nøkkelen. Men det er ikke nødvendigvis enkelt å vite hvordan man skaper riktige samtaler rundt temaet, i hvert fall ikke hvis barnet gruer seg. Ingrid råder oss til å bruke empatisk kommunikasjon som metode.

«Da jeg jobbet som kursholder i Røde Kors for noen år tilbake, lærte jeg et samtaleverktøy som kalles empatisk kommunikasjon. Det kan også hjelpe oss foreldre med å få følgende tankesett: "Hvis jeg var deg, hvordan ville jeg hatt det?»,» forteller hun.

Empatisk kommunikasjon går ut på å lytte til barnet når hun eller han forteller om det å grue seg til skolen, uten å avbryte med trøst eller egne tanker. Deretter kan du stille spørsmål for å komme dypere inn på hva barnet føler eller tenker. Når barnet til slutt har fått «tømt» seg, kan du spørre «Vil du høre hva jeg tenker om det du har fortalt om?», og komme med positive innspill og refleksjoner til det som bekymrer barnet.  

Her forklarer Ingrid mer om hva empatisk kommunikasjon går ut på.

Spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

 Tips 3: Engasjer deg i barnets nye hverdag

Til slutt vil Ingrid understreke at det er viktig at barnet opplever foreldrene som engasjerte og nysgjerrige på hans eller hennes nye status som elev.

«Man må ikke glemme at overgangen fra barnehage kan oppleves som brå for de minste. Det er færre voksne per elev enn barna er vant til, og mindre informasjon på individnivå. Derfor er det viktig at foreldrene setter seg inn i skolehverdagen og ukeplanen, slik at barna får en større trygghet i sin nye hverdag,» avslutter Ingrid.