3 tips: Slik kan du gjøre barnets skjermtid til et nyttig verktøy før skolestart

Diskusjoner om skjermtid er noe mange småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i. Men bruker man barnas engasjement for digitale spill på en smart måte er sjansen stor for at det kan bidra til å hjelpe dem litt i gang før skolestart - uten at man dytter læringen på dem.

_MG_3571.jpg

Barn lærer bedre av de tingene de synes er gøy fordi fokus og motivasjonen forbedres. Digitale spill er noe mange barn interesserer seg for, og kan derfor med fordel brukes som verktøy for læringen og som lekser. Da løser man kanskje samtidig konflikten om skjermtid ved å møtes på halvveien - barna får gjøre noe de synes er gøy, samtidig som man selv vet at de gjør noe nyttig.

Som forelder er det likevel ofte en utfordring å vite hvordan man utnytter skjermtiden på best mulig måte, og hvor man setter grenser. Derfor har vi samlet tre tips som kan gjøre prosessen litt enklere.

“Det er ikke hvor mye tid man bruker foran skjermene som er viktig, men kvaliteten på opplevelsene og hvilken rolle de spiller i livene våre" sier psykolog og pedagog Alf Kristian Kåring.


3 tips om barn og skjermtid:

 1. Finn godt og lærerikt innhold
  Det flotte med nettbrett er naturligvis at de kan taes med hvor som helst - i bilen, på toget, på flyet, og så videre. Med riktig innhold kan denne tiden bli både lærerik og underholdende for barna!

  I dag finnes det et hav av apper og spill tilgjengelig. Bruk litt tid på å finne kvalitetsspill som er lærerike, og som vil gi barnet en positiv opplevelse.
  Selv om det for oss voksne som regel er viktigst med læringen, er det like viktig å tenke på barnets interesser og hva som engasjerer barnet for at de faktisk skal ville bruke det. Hvis ikke er man like langt. Derfor kan det være greit å teste ut forskjellige spill og apper.

  Statped har mange gode tips, og har anbefalt Poio som en nyttig app for barna. Lær-å-lese appen er spesielt fin for barn som snart skal lære å lese, eller som nettopp har begynt. Med Poio kan barna få en leken og utforskende introduksjon til bokstaver før de setter i gang for fullt når de begynner på skolen.
  Les om tipsene fra Statped her.
   

 2. Vær engasjert
  Til tross for at det er viktig at barnet får utforske og finne ut av ting på egenhånd i spillene de bruker kan man med stor fordel gjøre aktivitetene mer sosiale. Når man prater om det man holder på med, blir læringen også mer effektiv.

  "Det er viktig å engasjere seg i det barna synes er gøy, Sitt gjerne sammen med dem mens de spiller for å gjøre det til en sosial aktivitet der man prater sammen om det barna holder på med", sier Alf Kristian.

  Spør for eksempel om hvor langt de har kommet, hva de har lært, hva de liker ved spillet, og så videre. Med lesespillet Poio får du som forelder rapporter på email som både forteller deg hva barnet øver på, og tips til hva du kan spørre om for å få i gang samtalen.
   

 3. Sett regler
  Selv om det ikke finnes noe klart svar på nøyaktig hvor lang tid barn bør bruke foran skjermen er det viktig å sette grenser og innøve gode vaner.

  Sett egne regler for hvor lang tid per dag ditt barn kan bruke foran skjermen og vær konsekvent. Få inn gode rutiner, som at nettbrettet eller telefonen skal legges bort når man spiser. Pass på at skjermen slås av de to siste timene før leggetid, for at barnet skal få en god natts søvn.

  Det er selvfølgelig også viktig å være nøye med hva barnet har tilgang til. Man bør man derfor sette opp barnevennlige innstillinger på nettbrettet, telefonen eller datamaskinen som barnet bruker. Barnevakten.no gir gode tips til dette her.