3 tips: Slik kan riktig bruk av skjermtid hjelpe barnet ved skolestarten

_MG_3571.jpg

Diskusjoner om skjermtid er noe mange småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i. Spesielt nå når skolen er i gang. I sommerferien har barna kanskje fått litt ekstra tid foran skjermen, og det å nå skulle finne balansen mellom digital moro og lekser kan være utfordrende.

Barn lærer bedre av de tingene de synes er gøy, fordi fokusen og motivasjonen forbedres. Digitale spill er noe mange barn interesserer seg for, og kan derfor med fordel brukes som verktøy for læringen og som lekser. Da løser man kanskje samtidig konflikten om skjermtid ved å møtes på halvveien - barna får gjøre noe de synes er gøy, samtidig som man selv vet at de gjør noe nyttig. Som forelder er det likevel ofte en utfordring å vite hvordan man utnytter skjermtiden på en mest mulig positiv måte, og hvor man setter grenser.

“Det er ikke hvor mye tid man bruker foran skjermene som er viktig, men kvaliteten på opplevelsene og hvilken rolle de spiller i livene våre" sier psykolog og pedagog Alf Kristian Kåring.


3 tips om barn og skjermtid:

 1. Finn riktig innhold og sett riktige innstillinger
  Vær nøye med hva barnet har tilgang til på nettbrettet, telefonen eller datamaskinen. Barnevakten.no gir gode tips til hvordan du kan sette opp riktige innstillinger på barnets iPad eller iPhone, les de her.

  I dag finnes det et hav av apper og spill tilgjengelig. Bruk litt tid på å finne kvalitetsspill som er lærerike, og som vil gi barnet en positiv opplevelse.
  Selv om det for oss voksne som regel er viktigst med læringen, er det like viktig å tenke på barnets interesser og hva som engasjerer barnet for at de faktisk skal ville bruke det. Hvis ikke er man like langt. Derfor kan det være greit å teste ut forskjellige spill og apper.
  Statped har mange gode tips, og anbefalte blant annet Poio som en nyttig app i sommer. Poio kan være et meget nyttig verktøy spesielt for barn som nettopp har begynt i skolen og skal lære å lese. 
  Les om tipsene fra Statped her.
   

 2. Vær engasjert
  Til tross for at det er viktig at barnet får utforske og finne ut av ting på egenhånd i spillene de bruker kan man med stor fordel gjøre det sosialt.

  "Det er viktig å engasjere seg i det barna synes er gøy, og sitt gjerne sammen med de mens de spiller for å gjøre det til en sosial aktivitet der man prater sammen om det barna holder på med", sier Alf Kristian.

  Spør for eksempel om hvor langt de har kommet, hva de har lært, hva de liker ved spillet, og så videre.
   

 3. Sett regler
  Selv om det ikke finnes noe klart svar på nøyaktig hvor lang tid barn bør bruke foran skjermen er det viktig å sette grenser og innøve gode vaner.

  Sett egne regler for hvor lang tid per dag ditt barn kan bruke foran skjermen og vær konsekvent. Få inn gode rutiner, som at nettbrettet eller telefonen skal legges bort når man spiser. Pass på at skjermen slås av de to siste timene før leggetid, for at barnet skal få en god natts søvn.