Slutt på krangel om skjermtid - slik får dere balanse

Skjermtid på fritiden er noe mange foreldre uroer seg for, og krangling om temaet er noe mange kan kjenne seg igjen i. Flere eksperter mener at det ikke er tiden foran skjermen som er utfordringen, men hvordan den brukes. Gründerne av Poio vil at skjermtid skal bli kvalitetstid. 

_MG_3176.jpg

Råder foreldre om å finne kvalitetsspill
Nå som sommerferien er i gang er det helt vanlig at mer tid brukes foran skjermene. På biltur, tog eller fly, på regnværsdager, eller når foreldrene ønsker å sove bare litt lengre - da kan spill på skjermen fungere som tidsfordriv. Hvis barna finner glede i det, hvorfor ikke bruke det til noe positivt? Ekspertene har tips til hvordan man gjør skjermtiden til noe produktivt og positivt.

Alf Kristian Kåring, psykolog og pedagog, jobber innen gamefication. 

Alf Kristian Kåring, psykolog og pedagog, jobber innen gamefication. 

Alf Kristian Kåring er psykolog og pedagog, og jobber innen gamefication. Han råder foreldre om å ikke være for bekymret over skjermtiden, men heller være flinke til å finne kvalitetsspill som er lærerike.
"Det er viktig å engasjere seg i det barna synes er gøy, og sitt gjerne sammen med de mens de spiller for å gjøre det til en sosial aktivitet der man prater sammen om det barna holder på med".

Alf Kristian har testet ut Poio med sitt eget barn, og mener det er et godt eksempel på kvalitetsspill.
"Alle delene av spillet er godt utviklet - det visuelle, auditoriske og narrative. Og det er helt åpenbart at det er noen som kan språkopplæring som har laget spillet. At alle områdene viser kvalitet er et krav fra meg for at jeg skal like et slikt spill. Derfor har jeg blitt veldig glad i Poio. Det er ett av de få spillene jeg har sett som leverer på alle punkter".

Poio har vist seg å bli et digitalt verktøy som både barn og foreldre setter stor pris på i hverdagen. Det nøye utviklede lesespillet møter foreldrene og barna på halvveien - der barna får ha det gøy på en arena de liker, samtidig som de bygger gode ferdigheter for lesing og skriving.

Hvor mye tid er OK?
Det er klart at viktigheten av fysiske aktiviteter på fritiden er like stor nå som før. Man kan godt lage regler for hvor mye tid som skal brukes foran skjermen per dag, men det finnes ingen forskning som kan vise til et konkret antall timer.

"Det er ikke tiden foran skjermene som er viktig, men kvaliteten på opplevelsene og hvilken rolle de spiller i livene våre"
sier Alf Kristian. 

På barntema.no kan man lese om Elza Dunkels meninger rundt barn og skjermtid. Elza forsker blandt annet på barns bruk av internett, og deler syn med Alf Kristian. 
"Følg med på hva barnet gjør foran skjermen, og ikke hvor lenge de sitter der". 

Hun mener at det er feil av foreldre å fokusere på antallet timer som barnet sitter foran skjermen. Digitale hjelpemidler og nettet er en tilgang, og brukes det som et sted man kan hente kunnskap er det ikke noe negativt ved det. 
 

Tre tips til foreldre om skjermtid:

  1. Finn kvalitetsspill som gjør at barna kan lære mens de har det gøy.
  2. Spill med barna, la barn spille sammen, og skap samtaler rundt det. Da blir det også en sosial aktivitet.
  3. Tenk på hvordan de tilbringer tiden foran skjermen, heller enn hvor mye tid det opptar. (I de to siste timene før leggetid er det likevel lurt å skru av skjermene, slik at barna får en god natts søvn.)