3 tips fra småbarnsmor: Slik kombinerer du kvalitetstid og lesetrening i romjulen

Julaften er over og roen har senket seg over hjemmet. Plutselig har man en del tid til overs før det nye året ringes inn. Dette er en gyllen mulighet til å leke litt ekstra sammen med barna, og mange morsomme aktiviteter kan også være lærerike.

Mamma Monica Bjerkelund Johansen har en datter på 4,5 år, sammen har begynt å øve på lesing hjemme. For å holde ved like kunnskapen om bokstaver og ord må man trene regelmessig. Derfor gir Monica oss tre gode idéer til enkle leker som man kan sette i gang mens man koser seg under ullpleddet og drikker kakao, og som kombinerer både kvalitetstid og engasjerende lesetrening for barna!

Ordtog

– Vi har hatt ordlek der jeg sier eller skriver et ord, og så må jenta mi komme på et nytt ord som starter på den bokstaven mitt ord sluttet med, og slik fortsetter vi. Jeg bruker ord jeg vet at hun har lest, forteller Monica.

Dette blir en rekke med ord, som et slags tog, som for eksempel: Ball - lampe - eple - elefant - t-skjorte. For å gjøre leken mer praktisk kan man tegne toget med en ny vogn for hvert ord, og tegne “ordet” oppi vognen.

IMG_20181213_142215.jpg

Mitt skip er lastet med

Dette er en innelek som trener både ordforråd og nærhukommelse. Man starter ved å velge en bokstav eller bokstavlyd. Førstemann begynner med å si “mitt skip er lastet med:” noe som begynner på den valgte bokstaven eller lyden. Nestemann skal repetere frasen, men komme opp med et nytt ord på samme bokstav eller lyd.

Man kan gå på runde eller, hvis man er fler, bruke en flaske som man snurrer for å bestemme hvem nestemann er.

– “Mitt skip er lastet med” kan fint gjøres skriftlig, tipser Monica.
Dette er en fin variasjon av leken, og synliggjør hvilken bokstav som tilhører hvilken lyd.

I utgangspunktet avsluttes runden når en person ikke kommer på flere ord, men for å skape mestringsfølelse hos barna kan man godt bytte bokstav når man merker at de begynner å stå fast.

Ordjakt

Et type kryssord der man må lete frem ord blant masse bokstaver er også kjempepopulært hjemme hos Monica.
– For de minste kan man gi fargeblyanter og si at alle “K” skal være gule, alle “R” skal være blå, og så videre. Så lærer de å kjenne igjen bokstavene.

Dere kan lage deres egen, med ord du vet barnet kan eller øver på, og printe den ut via dette verktøyet til Discovery Education (klikk her).

Eller bruke ett vi allerede har laget. Klikk på bildet nedenunder, så kommer dere til utskriftsvennlig versjon.

Ordene kan finnes oppover, nedover, vannrett mot høyre eller venstre, og på skrå.


VINNERE AV LESESPILLET POIO!

Vi vil gratulere Julie Lekven og Storm på 5 år som vinnere av vår romjulskonkurranse. Godt jobbet! Vi håper dere vil få mye glede ut av lesespillet Poio. Sjekk innboksen din på Facebook for detaljer om mottakelse av premien, Julie:)

Klikk her for å komme til konkurransen og se alle de flotte svarene.

Skjermbilde 2018-12-17 kl. 15.10.57.png

Hvis dere vil ha flere gode og kreative tips til lesetrening i hverdagen kan dere ta en titt her: Lesetrening i hverdagen: Fem mødre deler sine beste idéer

Og om dere har enda litt ekstra tid til overs kan dere prøve ut disse enkle og morsomme gjør-det-selv aktivitetene:


 
Poio_nettbrett_mobil (3).jpg