Tips og råd

Plusstid: Slik lærer du barnet ditt å lese

Plusstid.no intervjuer logoped Hilde Hofslundsengen og utvikler av leseappen Poio, Daniel Senn, om hvordan du kan motivere og hjelpe ditt barn mot å knekke lesekoden (link til hele artikkelen nederst).

_MG_2669-5.jpg

"Å lære barn å lese, åpner en helt ny verden for dem. Vi gir deg gode tips til hvordan du kan motivere og hjelpe barnet ditt med å knekke lesekoden. 

Av all kunnskap barna våre skal tilegne seg, er kanskje det å lære å lese det vi foreldre er mest opptatt av. Vi vet det å beherske lesekunsten er fundamentalt for all læring senere i livet. Men hvordan lære barn å lese på en måte som er både meningsfull og morsom?

– Det å lære å lese er en svært krevende prosess. Vi voksne må ikke glemme hvor vanskelig det faktisk er, sier Hilde Hofslundsengen.
Hun er utdannet pedagog og logoped, og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet.
– Formelen for lesing er en kombinasjon av å avkode lyden i bokstavene og å få med seg innholdet i en tekst. Det er utrolig krevende for hjernen, og barnet trenger først og fremst mye støtte og motivasjon i prosessen, sier hun.

– Ikke glem hvor krevende det er å lære å lese, oppfordrer Hilde Hofslundsengen. Foto: HVL

Vi vet at å lese høyt for barna fra de er ganske små, kan være den viktigste investeringen du gjør for at barnet skal lære å lese senere. Lesingen lærer dem å lytte og styrker konsentrasjonen. I tillegg utvikler de ordforrådet sitt mye hurtigere enn barn som ikke blir lest for. Dette gir dem bedre forutsetninger for læring i samtlige skolefag, også matematikk og naturfag."

Les artikkelen og få tipsene ved å klikke her.