Brukerstøtte og hjelp

Du kan kontakte oss direkte på Facebook dersom du lurer på noe! Les gjerne igjennom spørsmålene og svarene nedenfor først. Eventuelt send spørsmål direkte til kontakt@poio.com.

 

Tekniske utfordringer

Hvilke nettbrett fungerer Poio på?

Poio er tilgjengelig for iPad og iPhone med iOS 10. Det vil si iPad 4, iPad mini 2 eller iPhone 5 eller nyere. Poio er også tilgjengelig for Android på enheter med Android 5 eller nyere.


Vi har flere barn i familien som vil spille Poio, går det?

Ja! Når du kjøper Poio kan appen installeres på flere nettbrett og telefoner. Da vil progresjon og tempo tilpasses det enkeltes barns nivå. Foreldre kan lage en profil til hvert barn og følge progresjonen på hver enkelt via e-post rapporter. Det er mulig å registere opptil 5 spillere på hver enhet. Det synkroniseres dessverre ikke mellom ulike enheter, foreløpig.

Apple/ios

Hvis du har samme apple-id på begge enhetene, kan du bare gå inn i appstore og hente appen. Har dere ikke det, bruker dere apples familiedeling. Mer info om dette finner du her: https://support.apple.com/no-no/HT201060

Google / Android

Hvis du er logget inn på samme konto i google play på begge enhetene, kan du gå inn i google play og hente ut appen der. Er det to ulike kontoer, bruker du Android sitt familiebibliotek: https://support.google.com/googleplay/answer/7007852?hl=no&ref_topic=6209538


Jeg har flere barn - må jeg kjøpe spillet på nytt til hver av dem?

Nei, det er ikke nødvendig. Har du kjøpt spillet én gang kan du ha opptil 5 profiler samtidig, på hver enhet i familien. 


Hvordan legger jeg til en ny bruker?

Trykk på den sorte knappen nederst til høyre på kartet med øya. Den det står barnets navn på og med et tannhjul-ikon. Da ledes du inn til innstillinger.

Følg instruksene i snakkeboblen for å komme inn til innstillinger.

Følg instruksene i snakkeboblen for å komme inn til innstillinger.

Trykk på pluss symbolet for å legge til ny bruker. Deretter "Bytt til" om du ønsker å spille med denne brukeren med en gang.

Trykk på pluss symbolet for å legge til ny bruker. Deretter "Bytt til" om du ønsker å spille med denne brukeren med en gang.


Finnes Poio for Android?

Ja! Du kan laste ned Poio fra Google Play. Krever Android versjon 5 eller nyere.


Hvorfor finner jeg ikke Poio i App Store eller Google play?

Hvis nettbrettet ditt kjører på et eldre operativsystem så vil ikke Poio dukke opp i butikkene. Det vil si eldre enn Android 5 og 1 GB minne, eller eldre enn iOS 10 (tilgjengelig for generasjon 4 eller nyere). Du kan prøve å oppdatere operativsystemet til nettbrettet, men enkelte av de eldre nettbrettene er ikke kompatible med Poio.


Spillet har hengt seg opp, eller andre tekniske feil. Hva gjør jeg?

Send e-post til kontakt@poio.com så hjelper vi deg i løpet av kort tid.


Hvordan bruke Poio?

Hvordan komme i gang?

Vi anbefaler at de voksne legger inn appen på barnas nettbrett og registrerer barnets navn og alder. Når spillet starter med den rosa kaninen i buret over trollet, så er det viktig at det er barna som tar over og styrer spillet. For de aller yngste barna kan det være nødvendig med litt ekstra støtte og vise litt. Men det er nok bedre at de sitter på fanget ditt og at dere styrer sammen, enn at du som voksen "tar over" kontrollen. Poenget er at barna selv skal mestre og forstå hva spillet handler om. Det beste du kan gjøre er å være nysgjerrige og undrende på hvordan spillet fungerer. I et spill er det å lære seg spillets logikk halve gleden :)


Hvordan spilles spillet?

Du starter et nytt oppdrag ved å trykke på et sugerør på øya. I hvert sugerøroppdrag er målet å finne veien ut, redde leslinger, spise flest mulig vokaler og finne et nytt ord til boka. Når du er ferdig med et oppdrag kan du pusle frem ordet du fant i boken. Etterhvert vil det dukke opp nye utfordringer i sugerøroppdragene, nye figurer, hus til figurene og mye mye mer. Ved å la barna utforske på egenhånd øker motivasjonen for å finne nye ting, forstå og lære. God balanse mellom repetisjon og variasjon gjør at barn ofte vil øve mye mer enn via klassiske skolebokoppgaver. Les mer om spillet her.


Hvor mye skal jeg som voksen involvere meg?

Det er opp til hver og en hvor involverte og  de har lyst til å være, men vi anbefaler å la barna utforske mye på egenhånd. Dere kan lese mer om nettopp dette og hvordan bruke Poio sammen som start på lesereisen her.


Hvilken aldersgruppe egner Poio seg best for?

Vi anbefaler 4-9 år, men det varierer veldig fra barn til barn. Poio passer til de som:

  • Ikke har begynt med lesetrening ennå
  • Er litt i gang, kjenner noen av bokstavene
  • Øvd lenge, men syns det er veldig vanskelig
  • Øvd lenge, sliter med motivasjon
  • Kan alle bokstavene, men mangler konsentrasjonsevnen som må til for å sette sammen bokstavlyder til ord

Barnet mitt har rundet spillet, hva skjer nå?

Spillet er ferdig når barna har fylt ut hele boken, men kan helt fint fortsette å leke i husene til leslingene og jakte på bokstaver i sugerør-verdenene. De som synes det var ekstra gøy kan gjerne starte å spille spillet igjen fra starten. Hvis de vil beholde poengene og "premiene" de har fått, kan dere lage en ny bruker så kan barna begynne på nytt, men beholde den første boken sin.


Hvorfor er Poio laget slik det er?

Hvorfor korrigerer vi ikke barna når de gjør feil i spillet?
Hvorfor får barna lov å hoppe over oppgaver?

Mestring = motivasjon! Motivasjon er helt essensielt for god læring og det er aldri morsomt å være dårlig i noe. Derfor korrigerer vi ikke barna når de gjør feil, men styrer dem heller diskret inn på riktig retning og belønner dem når de gjør noe rett. Noen barn må prøve mange ganger før de finner riktig løsning. Det er viktig at barna ikke blir “straffet” for å prøve mange ganger, men heller motiveres av mestringsfølelsen ved å få det til! Se intervju om viktigheten av et positivt læringssyn med spesialpedagog Ingrid.


Hvorfor er det bare vokalene som har egne leslinger/figurer?

Når barn skal lære å lese/skrive ord glemmer de ofte vokalene. Derfor har vi gitt de større fokus i innlæringen. Et klassisk eksempel er ordet "kåpe" som mange barn skriver "kp" uten vokaler, fordi de kan bokstavnavnet og glemmer å legge til vokallyden.


Kan jeg velge å bare ha små eller bare store bokstaver? Hvorfor ikke?

Nei, dette er ikke mulig. Vi øver på både små og store bokstaver gjennom hele spillet slik at barna skal bli i stand til å lese ord. Flertallet av ord og tekster i barnas miljø er skrevet med små bokstaver, og dersom barna skal motiveres til å lære å lese selv er det viktig at de behersker de små bokstavene.
Vi er også inspirert av ny forskning som viser at barn raskere lærer seg mønstre om de eksponeres for store datamengder og repeterer mye. Intensjonen er mao å variere mellom store og små bokstaver slik at barna lærer seg begge raskere.


Spillet er veldig gutte-aktig, er det mulig å lage det mer rosa og "jentete"? Hvorfor er spillet så skummelt?

Vi har først og fremt laget et verktøy for barn. De liker spenning, mystikk og tøysete utfordringer. Mange læringsverktøy er for tannløse og appellerer ikke til barnas indre motivasjon slik kommersiell underholdning lykkes så godt med. Dette har vi været inspirert av. Det er både dukkehus og feller i Poio, og vi ser at begge kjønn har glede av begge deler :) Figuren Otto er både skjeggete og rosa, og Iris er blå. Vi har bevisst prøvd å bryte sterotypiske kjønnsforestillinger og det virker som mange barn og foreldre liker nettopp dette.


Hvem er det egentlig Poio skal være til hjelp for?

Poio er laget som et verktøy for:

  • foreldre som vil lære barna å lese, men ikke vet helt hvor de skal begynne

  • barn slik at de opplever lesing som noe gøy og spennende fremfor noe de bare må lære seg

  • lærere ved at de kan tilby undervisning som er mer tilpasset den enkeltes behov og sikrer at de får med seg alle


Hvilken pedagogikk bygger Poio på?

Poio er basert på kjente pedagogiske prinsipper, men utfordrer hvordan digital lek kan anvende dem på nye måter for økt engasjement. Les mer om pedagogikk vår her.


Språk

Hvilke språk finnes Poio for?

Norsk (bokmål) og svensk per juni 2018. Dansk og engelsk er i produksjon.


Finnes Poio på nynorsk?

Nei, ikke ennå dessverre. Vi har ikke hatt nok ressurser til å lage en nynorsk versjon, MEN dette er noe vi jobber med og som kommer til å komme i fremtiden.