Lesing er for alle, uansett forutsetninger!

Hils på Max!

Max er en aktiv og glad gutt på 11 år. Han ble født med Downs syndrom og to kompliserte hjertefeil, som gjorde at hverdagen til familien har blitt litt annerledes enn mange andres.
Det betyr også at Max iblant trenger litt ekstra tid på å lære seg visse ting.

Max hadde begynt å lese litt fra før av, men for et par uker siden begynte han og mamma Anna å spille Poio sammen. Her viser de hvordan det har gått, og det er fantastisk å se Max så begeistret at han helst ikke vil legge det fra seg.

På bloggen, ettnyttliv.com, forteller Anna om deres erfaring med Poio så langt:

“Vi kan verkligen rekommendera detta, väldigt pedagogiska och bra med att alla bokstäver ljudas och allt repeteras och sägs flera gånger och så är det varierat innehåll hela tiden och riktigt söta och mysiga figurer och miljöer.”

Etter at Max ble født i 2007 laget Anna en blogg hvor hun og Max deler øyeblikk og historier fra livet med omverden. Familien forteller om hvordan det er å leve med ett liv litt ulikt fra andres, om hvilke utfordringer, lærdommer og gleder de får oppleve.
”Vi synes at det er bra å vise at ALLE ER ULIKE her i verden, og at ALLE er LIKE mye VERDT, og uff så trist om vi alle hadde vært støpt i samme form. Vi forsøker å se mulighetene og ikke begrensningene,” skriver Anna.

Vi kan ikke annet enn å bli inspirert av dette!

Følg med på Max og Anna her:
Instagram: @maxmedfamilj
Youtube: Max liv
Blogg: Ett nytt liv

DIY: Memoryspill med bokstaver

Memory behøver ikke å handle om å lete etter bildepar. Det kan også brukes til å øve på bokstaver! Avhengig av hva ditt barn trenger å trene på kan du lage spillet med store eller små bokstaver, eller begge deler - og matche de store med de små slik vi har gjort i denne videoen.

Enkelt og raskt å lage, morsomt og lærerikt å spille!

Tips: Ved å lage små kort får du en pocket-versjon som barna kan ha med seg overalt!

Lesespillet som hjelper førskolebarn å knekke lesekoden på under 10 timer

Èn av seks norske 15-åringer kan ikke lese skikkelig, fortalte daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland til Bok365 i 2016, og påpekte at dette er bekymringsfullt.
Poio har siden noen år tilbake jobbet intensivt med å finne en løsning som tidlig og effektivt hjelper barn å lære seg å lese, uten at mengdetreningen blir strevsom. Nå har vi endelig kunnet se på tall som viser om lesespillet fungerer som vi hadde håpet, og resultatet er oppsiktsvekkende.

_MG_2469.jpg

Knekker lesekoden på under 10 timer
Siden Poio ble lansert i fjor har allerede over 45 000 norske og svenske barnefamilier lastet det ned, og nå knekker flere barn lesekoden med lesespillet hver eneste dag.

Det viser seg at førskolebarn i aldrene 4-6 år som knekker lesekoden med Poio bruker i snitt under ti timer på det* - noe de tradisjonelt sett bruker måneder på når de begynner på skolen.

Psykolog og pedagog Alf Kristian Kåring mener at den effektive læringen oppstår fordi man får barna ivrige på å finne ut av ting og knekke egne koder.

– Ved å først sørge for at barnet har det bra, og så tilby en læringsopplevelse, vil barnet sitte igjen med materiale og opplevelser som kan anvendes mye mer fleksibelt enn ved eksempelvis tidkrevende pugging. Det handler ikke om repetisjonen direkte, men retensjon og evnen til gjenkalling, forteller han.

Skjermbilde 2018-06-21 kl. 15.30.55.png
IMG_3483.png

Tilnærmingen som fungerer - uansett forutsetninger
Det vil bestandig være ulikt fra barn til barn hvor lang tid det tar å lære å lese, uansett metode. Men det mest sensasjonelle med lesespillet Poio er at det får barna til å ønske å øve, på eget initiativ, fordi læringen tilpasses dem - ikke omvendt. Spillet mater barna med mengdetrening hvor de lærer bokstaver, lyder og ord. Men i Poios univers motiveres de samtidig av å få gjøre det de selv har lyst til: Utforske gjennom fri lek.

– Det varmer hjertet å vite at vi klarer å skape såpass stort engasjement at barn ønsker å lære såpass intenst og effektivt, sier gründer av Poio og pedagog Daniel Senn.

Utviklingen av Poio startet med én grunnleggende tanke: At ingen barn skal slite med å knekke lesekoden, uansett forutsetninger.

– Når vi ser at barn i gjennomsnitt knekker lesekoden på så kort tid som under ti timer, kan vi stolt konstatere at vi har skapt et effektivt verktøy som bidrar til å forenkle læringsprosessen, sier Maria Hansson, Country Manager for Poio i Sverige.

Bygge selvtillit
Fordi lesespillet aldri gir barna beskjed om at de har gjort noe feil, men heller oppfordrer dem til å prøve på nytt, bygges selvtillit og pågangsmot til å fortsette å øve. Dette er en metode som kalles “growth mindset”. Mye forskning har blitt gjort på dette feltet i senere tid og viser at metoden har stor innvirkning på barna og effektiviteten av læringen.

–  Å mestre noe så viktig som lesing tidlig gjør noe med selvfølelsen og skaper positive ringvirkninger for resten av livet, forteller Daniel Senn.

_MG_3404-2.jpg

Hva vil det si å “knekke lesekoden”?
Begrepet “knekke lesekoden” handler om å sette sammen bokstaverlyder til ord. I den tidlige lesefasen betyr det at barna knekker lesekoden når de forstår sammenhengen mellom de skrevne bokstavene og deres lyd - og klarer å sette sammen lydene til ord. Pedagoger beskriver dette som å lydere bokstavlyden sakte og deretter sette sammen lyden og lese ordet. I den fasen er det vanlig å fokusere på de lydrette ordene først. Når barna forstår prinsippet har de knekt lesekoden. De har da gode forutsetninger for å lære seg mer varierte ord med sammensatte lyder, dobbeltkonsonanter eller stumme lyder.


*Blant 1000 norske og svenske barn som knekt lesekoden ved hjelp av Poio er gjennomsnittstiden, uavhengig av alder, 7 timer. 212 av disse barna er 4-6 år, og bruker i gjennomsnitt 8,7 timer. (Tallene er samlet i perioden 9. mars - 20. august 2018).


Videre lesning:

Pedagogikken i lesespillet Poio

Kraften i å tro at du kan forbedre deg. TEDtalk med Carol Dweck om “growth mindset”-metoden.

Frykten for å feile - hvordan gi barna et positivt læringssyn? Med spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Hvorfor er lek viktig for effektiv læring? Med pedagog og psykolog Alf Kristian Kåring.

Lekens betydning for barn. Artikkel av pedagog Hans Holter Solhjell.


DIY: Bokstavspill on-the-go

Dette søte, lille spillet kan holde barna opptatt hvor som helst! Samtidig får de litt enkel bokstavrepetisjon. Perfekt for bilturer, venteværelser, og å ta med seg på skolen eller i barnehagen!

Enten kan du la barna leke fritt med spillet, alene eller sammen med andre, eller du kan følge noen av våre idéer nedenunder.

Tips til hvordan spillet kan spilles:

 1. Lett: Matche farge og bokstav
  Hvis barnet ikke kan bokstaver enda er dette en fin måte å begynne på. Barna må fiske etter farge, men vil også kunne begynne å kjenne igjen bokstavformen.
  Hvordan lage spillet: Lag kun vokalene - fler av hver, men hver vokal i samme farge (f.eks: alle "a" i rosa). Lag en fiskestang til hver vokal med matchende farger. Du kan for eksempel bruke fargene til hver av leslingene i Poio, så kan barna være sin favoritt-lesling!

 2. Medium: Gjette bokstavlyd
  For hver bokstav som fiskes opp må barnet gjette bokstavlyden. Hvis man vil kan man sette poeng for hver riktig gjetning, og prøve å sette nye rekorder.
  Hvordan lage spillet: Lag hele alfabetet i felt/kartong.

 3. Litt vanskelig: Sette sammen ord
  Fisk bokstaver som kan settes sammen til korte ord. Barna kan spille alene, samarbeide med hverandre, eller konkurrere.
  Hvordan lage spillet: Lag hele alfabetet i felt/kartong.
   

Instruksjoner:

Hva du trenger:
- Filt eller kartong i forskjellige farger
- Lim
- Binders
- En liten boks
- Ispinner
- Hyssing
- Magnet

 1. Klipp ut to like bokstavformer i filt eller kartong. 
 2. Påfør lim på en bokstav og fest bindersen. Sett på den andre bokstaven (slik at bindersen havner i midten).
 3. Knyt hyssing på den ene enden av en ispinne og fest med lim.
 4. Knyt og lim fast magneten i andre enden av hyssingen.
 5. Repeter dette til du har så mange bokstaver og fiskestenger som ønskelig og spill i vei!

3 tips: Slik kan riktig bruk av skjermtid hjelpe barnet ved skolestarten

_MG_3571.jpg

Diskusjoner om skjermtid er noe mange småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i. Spesielt nå når skolen er i gang. I sommerferien har barna kanskje fått litt ekstra tid foran skjermen, og det å nå skulle finne balansen mellom digital moro og lekser kan være utfordrende.

Barn lærer bedre av de tingene de synes er gøy, fordi fokusen og motivasjonen forbedres. Digitale spill er noe mange barn interesserer seg for, og kan derfor med fordel brukes som verktøy for læringen og som lekser. Da løser man kanskje samtidig konflikten om skjermtid ved å møtes på halvveien - barna får gjøre noe de synes er gøy, samtidig som man selv vet at de gjør noe nyttig. Som forelder er det likevel ofte en utfordring å vite hvordan man utnytter skjermtiden på en mest mulig positiv måte, og hvor man setter grenser.

“Det er ikke hvor mye tid man bruker foran skjermene som er viktig, men kvaliteten på opplevelsene og hvilken rolle de spiller i livene våre" sier psykolog og pedagog Alf Kristian Kåring.


3 tips om barn og skjermtid:

 1. Finn riktig innhold og sett riktige innstillinger
  Vær nøye med hva barnet har tilgang til på nettbrettet, telefonen eller datamaskinen. Barnevakten.no gir gode tips til hvordan du kan sette opp riktige innstillinger på barnets iPad eller iPhone, les de her.

  I dag finnes det et hav av apper og spill tilgjengelig. Bruk litt tid på å finne kvalitetsspill som er lærerike, og som vil gi barnet en positiv opplevelse.
  Selv om det for oss voksne som regel er viktigst med læringen, er det like viktig å tenke på barnets interesser og hva som engasjerer barnet for at de faktisk skal ville bruke det. Hvis ikke er man like langt. Derfor kan det være greit å teste ut forskjellige spill og apper.
  Statped har mange gode tips, og anbefalte blant annet Poio som en nyttig app i sommer. Poio kan være et meget nyttig verktøy spesielt for barn som nettopp har begynt i skolen og skal lære å lese. 
  Les om tipsene fra Statped her.
   

 2. Vær engasjert
  Til tross for at det er viktig at barnet får utforske og finne ut av ting på egenhånd i spillene de bruker kan man med stor fordel gjøre det sosialt.

  "Det er viktig å engasjere seg i det barna synes er gøy, og sitt gjerne sammen med de mens de spiller for å gjøre det til en sosial aktivitet der man prater sammen om det barna holder på med", sier Alf Kristian.

  Spør for eksempel om hvor langt de har kommet, hva de har lært, hva de liker ved spillet, og så videre.
   

 3. Sett regler
  Selv om det ikke finnes noe klart svar på nøyaktig hvor lang tid barn bør bruke foran skjermen er det viktig å sette grenser og innøve gode vaner.

  Sett egne regler for hvor lang tid per dag ditt barn kan bruke foran skjermen og vær konsekvent. Få inn gode rutiner, som at nettbrettet eller telefonen skal legges bort når man spiser. Pass på at skjermen slås av de to siste timene før leggetid, for at barnet skal få en god natts søvn.


22 ferdigheter seksåringer bør mestre til skolestart

Som forelder er det normalt å ha en del bekymringer rundt hvordan barnet kommer til å gjøre det nå som hun eller han skal begynne på skolen. De aller fleste barn takler overgangen fra barnehage til skole helt fint, og det er ingen grunn til å stresse dem unødvendig mye. Likevel er det et stort steg de står ovenfor, og å øve på noen nyttige ferdigheter på forhånd kan komme godt med. 

ben-white-197668-unsplash.jpg

Som spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje poengterer er det først og fremst de sosiale ferdighetene som er viktigst, men litt tall- og bokstavkunnskap kan også være fint (les artikkelen med Ingrid her). Har barnet ditt lært noen av tingene nedenfor er dere på godt vei. 

Dette er en liste utarbeidet av psykolog Janine Spencer ved Brunel Univeristy i London og hentet fra ABC Nyheter. Les hele artikkelen om denne listen her.  

1. Skrive sitt eget navn

Lesing og skriving er noe av det vanskeligste å lære for barn. Den beste måten å starte på, er at de kan skrive sitt eget navn, ifølge Spencer.

2. Kjenne til alfabetet

3. Synge sanger

Å lære enkle sanger og rytmer hjelper barna å utvikle ferdigheter. Ikke vær flau over å synge til barnet ditt, og gjør det ofte. Du kan starte mens barnet ligger i magen, oppfordrer Janine Spencer.

4. Vente på tur og dele

Jo tidligere barnet lærer å komme godt overens med andre, jo bedre. Start gjerne med å skryte av barnet når det deler lekene med andre barn.

5. Bruke datamaskin/digitale hjelpemidler

La barnet bruke pc eller nettbrett under tilsyn. Lær barnet grunnleggende ferdigheter, som hvordan å bruke datamusen.

_MG_2669-4.jpg

6. Ha forståelse for andres følelser

Et selvopptatt barn, blir ikke populær. Forsikre deg om at barnet vet forskjell på rett og galt. Fra de er små bør de bli fortalt at det er galt å slå et annet barn, mener Janine Spencer.

7. Kle på seg og spise selv

– Selvstendighet i forhold til mat, do-besøk og klær er viktige ferdigheter. Det kan være fint å bruke sommeren på å forberede og trene barna på disse tingene. Som regel er det ikke så mye mer enn tydelig instruksjon og gjentatt øving som skal til, kommenterer psykolog Ingunn Størksen.

8. Delta i gruppeaktiviteter

- Mange barn er veldig sjenerte. Ta dem med på aktiviteter og arrangement der det er andre barn, for å styrke selvtilliten deres, råder Janine Spencer.

9. Dikte opp historier

10. Gjøre ferdig aktiviteter selv

11. Delta i samtaler hjemme

12. Konsentrere seg

– Det er fint å trene barna på å konsentrere seg om oppgaver de har fått beskjed om å gjøre, er innspillet fra Ingunn Størksen.

13. Telle og forstå enkel matematikk

14. Forstå forskjellen på fortid og fremtid

Du kan hjelpe barnet slik at det forstår forskjellene på fortid og fremtid allerede i tidlig alder. Spør dem hva de gjorde i går og hva de skal gjøre i helgen, oppfordrer Spencer.

15. Stille mange spørsmål

Ikke ignorer barnet spørsmål, men vær tålmodig og stimuler nysgjerrigheten deres.

16. Skille mellom individ og grupper

Still spørsmål som «hvorfor mister noen av disse trærne blader?» og «hvilke dyr spiser kjøtt?». Da vil barnet ditt lære om grupper og kategorier uten at de tenker over det selv.

17. Pusle puslespill

18. Være aktiv

– Generelt er den norske barnehagekulturen mer fokusert på fysiske aktiviteter enn det som kommer frem på denne listen, mener Ingunn Størksen.

– For eksempel er det mange norske barn som har deltatt i naturbarnehager og mange har gått mye på tur i barnehagen. Det å kjenne seg selv og sin egen kropp og styrke er også en ressurs hos barn, og en sunn kropp er svært viktig for barns utvikling – også i forhold til hjernens utvikling, sier hun.

jessica-to-oto-o-562401-unsplash.jpg

19. Vite om sunn og usunn mat

20. Være fantasifull

21. Bli skitten med maling og håndarbeid

Modell-leire er en annen leke som er bra. Slike aktiviteter gir barnet de motoriske ferdighetene de trenger for å lære seg å skrive, mener Janine Spencer.

– Barn er veldig forskjellige. Noen er flinke grovmotorisk. Dette betyr at de er flinke i aktiviteter som ligner på sport. Andre barn er flinkere i finmotoriske aktiviteter, som for eksempel perling, tegning og bokstaver. Alle ferdigheter er allikevel viktige, og det er fint om foreldre og barnehage stimulerer barna på flere områder, er kommentaren Ingunn Størksen.er kommentaren Ingunn Størksen.

22. Lage musikk

Musikkinstrumenter er bra for barna. Musikk får dem til å røre seg det er blant annet bra for de motoriske ferdighetene, hevder psykolog Janine Spencer.

– Dette er det ikke sikkert at alle foreldre kjenner barnet sitt igjen i. Barnet kan fint evne å begynne på skolen selv om foreldrene ikke har oppdaget at det «lager musikk», er kommentaren fra psykolog Ingunn Størksen.


Slik forbereder du barna til skolestart

Sommerferien begynner å gå mot slutten, og det betyr at mange barn snart skal begynne på et helt nytt kapittel i livet. Noen gleder seg veldig til skolestart, andre gruer seg og synes det er skummelt. Alle barn er forskjellige, og det kan være vanskelig som forelder å vite hvordan man skal forberede dem på best mulig måte. Derfor har vi snakket med spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje for å få noen tips.

element5-digital-352043-unsplash.jpg

Tips 1: Fokuser på de sosiale ferdigheter først

Det er ikke forventet at barnet skal kunne skrive, lese eller regne når de starter på skolen. Selvfølgelig er det helt i orden om man ønsker å starte med litt lesetrening som kan gjøre at læringen på skolen blir litt mindre utfordrende, men Ingrid tipser om at det viktigste likevel er å fokusere på de sosiale ferdighetene.

«Sosiale ferdigheter kan det være greit å snakke litt om og trene på. Å kunne kle på seg selv, gå på do alene, stå i kø, og vente på tur, gjør overgangen fra barnehage til skole mye enklere.»

 

Tips 2: Kommunikasjon og forståelse er nøkkelen

Enten barnet gleder eller gruer seg til å begynne på skolen er god kommunikasjon nøkkelen. Men det er ikke nødvendigvis enkelt å vite hvordan man skaper riktige samtaler rundt temaet, i hvert fall ikke hvis barnet gruer seg. Ingrid råder oss til å bruke empatisk kommunikasjon som metode.

«Da jeg jobbet som kursholder i Røde Kors for noen år tilbake, lærte jeg et samtaleverktøy som kalles empatisk kommunikasjon. Det kan også hjelpe oss foreldre med å få følgende tankesett: "Hvis jeg var deg, hvordan ville jeg hatt det?»,» forteller hun.

Empatisk kommunikasjon går ut på å lytte til barnet når hun eller han forteller om det å grue seg til skolen, uten å avbryte med trøst eller egne tanker. Deretter kan du stille spørsmål for å komme dypere inn på hva barnet føler eller tenker. Når barnet til slutt har fått «tømt» seg, kan du spørre «Vil du høre hva jeg tenker om det du har fortalt om?», og komme med positive innspill og refleksjoner til det som bekymrer barnet.  

Her forklarer Ingrid mer om hva empatisk kommunikasjon går ut på.

 

Tips 3: Engasjer deg i barnets nye hverdag

Til slutt vil Ingrid understreke at det er viktig at barnet opplever foreldrene som engasjerte og nysgjerrige på hans eller hennes nye status som elev.

«Man må ikke glemme at overgangen fra barnehage kan oppleves som brå for de minste. Det er færre voksne per elev enn barna er vant til, og mindre informasjon på individnivå. Derfor er det viktig at foreldrene setter seg inn i skolehverdagen og ukeplanen, slik at barna får en større trygghet i sin nye hverdag,» avslutter Ingrid.

Slik gjorde mamma Dolores og Bibbi (6) lesetreningen til kvalitetstid

Tobarnsmor Dolores vet, som de fleste andre foreldre, at leseopplæringen ikke alltid er enkel, hverken for barna eller foreldrene. Men sammen med sin 6-årige datter, Bibbi, har de funnet måten å gjøre puggingen om til en koselig aktivitet sammen.

Bibbi er et av de første barna som har lært å lese med den svenske versjonen av lesespillet Poio. I dag får hun en overraskelse.

"Når man holder på med lesetreningen kan det ofte oppstå frustrasjon for barna, selvfølgelig, men også for de voksne. Iblant hjelper man kanskje til litt for mye, siden man så gjerne vil at de skal forstå. Som forelder er det ikke alltid man føler at man strekker til heller," forteller Dolores.

Hjelpen fant de i lesespillet Poio. De har brukt Poio hjemme i snart to måneder, allerede før Bibbis skolestart til høsten. Selv om det er Bibbi som spiller pleier Dolores å sitte sammen med henne, og titte og lytte til at datteren forteller om hva hun gjør i spillet. Og i stedet for at lesetreningen er et frustrasjonsmoment har det blitt til fine stunder sammen. Kvalitetstid for mor og datter, til og med.

"Bibbi synes det er kjempegøy å lære å lese med Poio. I steden for at jeg må mase om at vi må øve, tar Poio noe av ansvaret bort fra meg. Siden det er et spill drar det henne hele tiden videre, slik at jeg heller kan ta del i leken med henne. Det er jo virkelig den store fordelen med Poio! Og når jeg har mye å gjøre i hjemmet kan jeg gi henne Poio, så kan jeg høre hva hun holder på med mens jeg gjør mitt, og på den måten fortsatt ta del."

Ved å kunne ta del i lesereisen på denne måten har det blitt lettere for Dolores å følge med på datterens utvikling. Hun kan forstå hvor Bibbi har vanskeligheter, hva som interesserer henne, og hvor hennes lyst til å lære ligger.

Da de først skulle begynne å bruke Poio trodde ikke Dolores det ville vekke slik lyst hos Bibbi.

"Jeg var kanskje redd for at det skulle være et litt kjedelig spill, som mange andre, men tvert om! Det vekket leselysten hos Bibbi med en gang. Det gikk mye fortere enn jeg hadde trodd. Hun har fått en helt annen interesse og nysgjerrighet for lesing, og prøver å kjenne igjen ord og bokstaver rundt seg hele tiden."

Mens mor har fulgt Bibbi på lesereisen har hun observert datteren gå fra å "bare spille et spill" til å få aha-opplevelsen når hun plutselig har lært seg å lese et ord.

"Barna synes jo det er gøy å spille spill. Med Poio så vet man hva de gjør foran skjermen, og man vet at de lærer noe bra."

Dolores avslutter med å fortelle at hun absolutt anbefaler spillet til andre foreldre.
"Det er virkelig et genialt produkt! Det gir deg nøkkelen til leseverdenen på en leken måte. Så verdifullt!”

_MG_3632.jpg

3 tips fra lærerne: Slik øver dere på lesingen i sommerferien

_MG_3626.jpg

Om du vil begynne å forberede barna til skolestart, eller bare vedlikeholde det de allerede har lært av lesing og skriving - her er tipsene fra lærerne på hvordan dere får inn litt lesetrening i sommerferien!

1. Små hverdagsoppgaver
Det er ikke forventet at barna skal kunne skrive eller lese før de begynner på skolen. Samtidig er de veldig lærevillige i denne alderen, så man kan gjerne begynne å snike inn litt hverdagsoppgaver i sommerferien. Les i hverdagen, overalt. Ikke gjør det til en lesetreningsprestasjon, men noe gøy uten krav. Lek for eksempel med bokstavkjeks, titt på melkekartongen, og let etter bokstaver og ord rundt om.

2. Koselige lesestunder
Lesestunder er også fint i denne alderen, og ikke minst er det en viktig ingrediens i utviklingen av ordforråd og lese- og skriveferdigheter. Les for barna og med barna, eller la dem høre på lydbok hjemme, på ferien, og i bilen. Hvor som helst og når som helst.  

3. Finn noe barnet synes er interessant
Engasjer deg i å finne lesestoff som barnet interesserer seg for og som dere kan snakke om sammen. Liker de for eksempel fisking, så les og snakk om fisker. Hvis det er vanskelig å finne bøker som barnet liker kan man dra på biblioteket sammen. Det er moro for barnet, og man får god hjelp av bibliotekarene. Finnes det ingen interesse er det viktig å ikke tvinge barnet. Prøv heller å dra nytte av alle mediene vi har i dag. Kanskje blir det mer spennende for barnet om man finner en video på YouTube, eller gir de et spill på nettbrettet eller telefonen.

Tipsene kommer fra spesialpedagogene Anna Wassenius og Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Les også “5 tips: Slik skaper dere en lærerik sommerferie”