22 ferdigheter seksåringer bør mestre til skolestart

Som forelder er det normalt å ha en del bekymringer rundt hvordan barnet kommer til å gjøre det nå som hun eller han skal begynne på skolen. De aller fleste barn takler overgangen fra barnehage til skole helt fint, og det er ingen grunn til å stresse dem unødvendig mye. Likevel er det et stort steg de står ovenfor, og å øve på noen nyttige ferdigheter på forhånd kan komme godt med. 

ben-white-197668-unsplash.jpg

Som spesialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje poengterer er det først og fremst de sosiale ferdighetene som er viktigst, men litt tall- og bokstavkunnskap kan også være fint (les artikkelen med Ingrid her). Har barnet ditt lært noen av tingene nedenfor er dere på godt vei. 

Dette er en liste utarbeidet av psykolog Janine Spencer ved Brunel Univeristy i London og hentet fra ABC Nyheter. Les hele artikkelen om denne listen her.  

1. Skrive sitt eget navn

Lesing og skriving er noe av det vanskeligste å lære for barn. Den beste måten å starte på, er at de kan skrive sitt eget navn, ifølge Spencer.

2. Kjenne til alfabetet

3. Synge sanger

Å lære enkle sanger og rytmer hjelper barna å utvikle ferdigheter. Ikke vær flau over å synge til barnet ditt, og gjør det ofte. Du kan starte mens barnet ligger i magen, oppfordrer Janine Spencer.

4. Vente på tur og dele

Jo tidligere barnet lærer å komme godt overens med andre, jo bedre. Start gjerne med å skryte av barnet når det deler lekene med andre barn.

5. Bruke datamaskin/digitale hjelpemidler

La barnet bruke pc eller nettbrett under tilsyn. Lær barnet grunnleggende ferdigheter, som hvordan å bruke datamusen.

_MG_2669-4.jpg

6. Ha forståelse for andres følelser

Et selvopptatt barn, blir ikke populær. Forsikre deg om at barnet vet forskjell på rett og galt. Fra de er små bør de bli fortalt at det er galt å slå et annet barn, mener Janine Spencer.

7. Kle på seg og spise selv

– Selvstendighet i forhold til mat, do-besøk og klær er viktige ferdigheter. Det kan være fint å bruke sommeren på å forberede og trene barna på disse tingene. Som regel er det ikke så mye mer enn tydelig instruksjon og gjentatt øving som skal til, kommenterer psykolog Ingunn Størksen.

8. Delta i gruppeaktiviteter

- Mange barn er veldig sjenerte. Ta dem med på aktiviteter og arrangement der det er andre barn, for å styrke selvtilliten deres, råder Janine Spencer.

9. Dikte opp historier

10. Gjøre ferdig aktiviteter selv

11. Delta i samtaler hjemme

12. Konsentrere seg

– Det er fint å trene barna på å konsentrere seg om oppgaver de har fått beskjed om å gjøre, er innspillet fra Ingunn Størksen.

13. Telle og forstå enkel matematikk

14. Forstå forskjellen på fortid og fremtid

Du kan hjelpe barnet slik at det forstår forskjellene på fortid og fremtid allerede i tidlig alder. Spør dem hva de gjorde i går og hva de skal gjøre i helgen, oppfordrer Spencer.

15. Stille mange spørsmål

Ikke ignorer barnet spørsmål, men vær tålmodig og stimuler nysgjerrigheten deres.

16. Skille mellom individ og grupper

Still spørsmål som «hvorfor mister noen av disse trærne blader?» og «hvilke dyr spiser kjøtt?». Da vil barnet ditt lære om grupper og kategorier uten at de tenker over det selv.

17. Pusle puslespill

18. Være aktiv

– Generelt er den norske barnehagekulturen mer fokusert på fysiske aktiviteter enn det som kommer frem på denne listen, mener Ingunn Størksen.

– For eksempel er det mange norske barn som har deltatt i naturbarnehager og mange har gått mye på tur i barnehagen. Det å kjenne seg selv og sin egen kropp og styrke er også en ressurs hos barn, og en sunn kropp er svært viktig for barns utvikling – også i forhold til hjernens utvikling, sier hun.

jessica-to-oto-o-562401-unsplash.jpg

19. Vite om sunn og usunn mat

20. Være fantasifull

21. Bli skitten med maling og håndarbeid

Modell-leire er en annen leke som er bra. Slike aktiviteter gir barnet de motoriske ferdighetene de trenger for å lære seg å skrive, mener Janine Spencer.

– Barn er veldig forskjellige. Noen er flinke grovmotorisk. Dette betyr at de er flinke i aktiviteter som ligner på sport. Andre barn er flinkere i finmotoriske aktiviteter, som for eksempel perling, tegning og bokstaver. Alle ferdigheter er allikevel viktige, og det er fint om foreldre og barnehage stimulerer barna på flere områder, er kommentaren Ingunn Størksen.er kommentaren Ingunn Størksen.

22. Lage musikk

Musikkinstrumenter er bra for barna. Musikk får dem til å røre seg det er blant annet bra for de motoriske ferdighetene, hevder psykolog Janine Spencer.

– Dette er det ikke sikkert at alle foreldre kjenner barnet sitt igjen i. Barnet kan fint evne å begynne på skolen selv om foreldrene ikke har oppdaget at det «lager musikk», er kommentaren fra psykolog Ingunn Størksen.